Vorig jaar heb ik een virusinfectie aan mijn hart gehad en dat heeft een behoorlijke deuk geslagen in mijn conditie. Ik merkte dat toen er na mijn 60e verjaardag een doos naar zolder moest. Dat koste mij veel moeite. Het was een zware doos dat wel, maar toch. Dat ik mijn leven lang nooit echt serieus iets aan sport had gedaan begon zich nu te wreken. Ik hou gewoon niet zo van sporten en ben altijd druk met andere dingen. Maar nu, op mijn 60e, moest er toch maar eens wat gebeuren.

Mijn zoon heeft mij vaak gewezen op de Small Group Training bij Nydia en Nick. “Echt iets voor jou Pa”, “kleine groepjes en serieuze aanpak op maat”. Dus eerst maar eens kennis gemaakt en een 10 rittenkaart aangeschaft. En inderdaad wat bleek, ik hou nog steeds niet van sporten. Eén maal per week een uurtje en de rest van de week brak. Spierpijn en ellende.

Allemaal kerels die in mijn ogen gewichten verplaatsten waar ik alleen maar met verbijstering naar kon kijken. Dames in nerveus gesneden pakjes die de apparaten instelden op standen drie keer zo hoog als waarop ik dat deed. Dat alles onder de donderende geluiden van de Combattraining met “Drillmaster” Nick aan de microfoon. Ondertussen ontving ik mailtje met “dreigementen” over welke oefeningen ik de komende week weer kon verwachtten.

Maar toch … ik bleef komen. De sfeer bleek geweldig. De gezichten in de Small Group Training werden bekender en mijn geploeter werd algemeen geaccepteerd. Sterker nog, ik werd aangemoedigd en gecomplimenteerd. Kreeg goede instructie, tips en adviezen. En … mijn conditie verbeterde merkbaar. Het zal nooit zo worden als de jongere goden en godinnen, die aan de apparaten zitten naast mij, maar zo’n doos … dat gaat voortaan wel lukken.

In een van de “dreigmails” werd ik gewezen op het bestaan van de “Fitclub”. De mogelijkheid om in een schema en met voedingsadviezen wat meer aan je conditie te doen en af te vallen.

Ik ben een mens met Bourgondische kwaliteiten. Dat heeft in de loop der jaren bijgedragen aan een langzame vermeerdering van mijn lichaamsgewicht. Met mijn 1,92 m woog ik inmiddels 112 kg.

Ik verklaarde dat zelf als dat ik “zware botten” heb en maakte mij er niet zo druk over. Mijn huisarts wel. Die had het maar steeds over “iets te hoog suiker” en “fout cholesterol”. De ervaringen bij Infinity Sports tot dan toe, deden mij besluiten aan de Fitclub deel te nemen. Ik werd gemeten en kreeg instructies. Ook een voedingslijst met zaken die ik normaalgesproken niet eet, waaronder fruit, kwark en bijzondere zaden. Ik heb dat een tijdje gevolgd, daarbij gesteund door bemoedigend whatsapp verkeer tussen alle deelnemers, die naar hartenlust hun ervaringen deelden. Ik realiseerde mij dat ik na afloop van het programma weer terug moest naar een ander patroon. Maar ook dat dan de kans dat ik weer terug zou vallen in mijn oude eetgedrag, best groot zou zijn. Ik kocht daarop een weegschaal die, naast gewicht, ook water, spieren, botten, BMI en een bij het gewicht passend aantal calorieën, aangeeft. Ook heb ik de app “FatSecret” geladen. Ik stopte met de aangeboden voedingsadviezen, at weer de dingen die ik normaal eet en bewaakte de calorieën met de app. Probeerde daarbij wel altijd net iets minder te eten dan de weegschaal als maximum aangaf. Bleef wel twee keer per week sporten. Dat en het veel bewuster eten heeft ertoe geleid dat ik in zo’n vier maanden nu 12 kilo ben afgevallen. Ik voel mij nu veel energieker en ben het grootste deel van mijn buik kwijt. Ik gebruik de FatSecret app nu alleen nog maar af en toe. Mijn eetpatroon is nu zo veranderd dat dit niet meer hoeft. Ook heb ik geleerd wat ik beter wel en niet kan eten. Toch hoef ik mijn Bourgondische kwaliteiten weinig geweld aan te doen. Ik kan calorierijke dingen eten op een dag door iets anders dan te laten staan. En piek ik eens flink door mijn maximum dan is dat ook geen probleem, als ik de dag daarop maar weer in mijn nieuwe patroon eet.

De hulp en motivatie van Nydia en Nick was hierbij heel belangrijk. Ik voelde mij daarbij vrij om het op mijn manier te doen. Ook bij het sporten, waarbij ik het leuk vind om bekende gezichten om mij heen te hebben, maar het liefst solo mijn eigen programma volg, afgewisseld met af en toe een nieuwe oefening. Sporten voelt niet meer ellendig en wat spierpijn … alleen nog de volgende dag.

Kortom, ik heb inmiddels een abonnement, sport als het even kan twee keer per week en heb tot doel nog vijf kilo af te vallen. Bij Infinity Sports gaat dat mij zo zeker lukken.